Zonnepark de Mors
DELDEN – Ze zijn tegenwoordig gerust het zwarte goud te noemen: zonnepanelen. Die waarde laat zich op korte termijn niet zozeer vertalen in keiharde euro’s, als wel in duurzaamheid. Niet voor niets schieten de zonneparken als paddenstoelen uit de grond, zo ook in de Hof van Twente. Zo wordt in Goor inmiddels al de nodige landbouwgrond opgeofferd aan het goede doel en zal in Ambt Delden een oude vuilstort bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente/gemeenschap.
Hoewel het in al deze gevallen al snel gaat over vele hectaren en duizenden panelen, is het minstens zo nobel om geen kale grond, maar daken in te zetten. Bij voorkeur als het gaat om flinke oppervlaktes is een gebouw al snel een keer zelfvoorzienend. Naast het gemeentehuis, wordt volop geprofiteerd van daken van scholen, bedrijfshallen en veeschuren. Een splinternieuwe sporthal mag in dit spectrum niet ontbreken, zo vond de Stichting Beheer Registergoederen. Niet lang na de voltooiing van het dak, bood de hal in vogelvlucht de aanblik als op de foto.
Maar liefst 850 panelen zullen vanaf de ingebruikname van de hal (voorjaar 2021) voorzien in de energiebehoefte van de gebruikers. Mede door de goede isolatie en energiezuinige verlichtings-, ventilatie-, en verwarmingssystemen zal de capaciteit ruimhartig volstaan. In de zonnige maanden is er zelfs sprake van een dusdanige overcapaciteit dat ook Zwembad de Mors voor een belangrijk deel zijn stroom kan ontlenen aan de PV-installatie op de sporthal. De nutsvoorzieningen van bad en hal zijn dusdanig ingenieus verweven dat de symbiose tussen beiden een drastische beperking van niet alleen stroom-, maar ook gas- en watergebruik zal betekenen.
Waar de duurzaamheidskroon al prijkt op Sporthal de Mors leest u volgende week dat ook buiten de wanden van de sporthal ‘planet proof’ gedacht en gehandeld wordt. Want waar de korte termijn wil dat de voetballers van SV Delden in december al gebruik hopen te maken van de buitenkleedkamers van de nieuwe hal, moet de lange termijn niet slechts sportief, maar ook ecologisch houdbaar zijn.